Ájurvédikus állapotfelmérés, pulzuselemzés, tanácsadás

A védikus tudás részét képező, az ősi India bölcsességét és az egészségmegőrzés tudományát nagyon tiszta formában képviselő Ájurvédával 1995-ben kerültem kapcsolatba.  Rendkívül beteges gyerekként felnőve, számtalan egészségügyi próblémámból ennek a csodálatos tudománynak a segítségével kigyógyulva, magam is megtapasztalhattam az Ájurvéda fantasztikus gyógyító erejét. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen Főiskolai Karán diplomáztam 1995-ben. Elméleti és gyakorlati képzésem során a legkiválóbb indiai és európai ájurvédikus tudósoktól tanultam az Ájurvédát. 2009-óta dolgozom életvezetési tanácsadóként.

Ájurvédikus állapotfelmérés, pulzuselemzés, tanácsadás

Leírás az ájurvédikus pulzuselemzésről és az ájurvédikus életmódtanácsadásról:

Az Ájurvéda (Ájusz = élet, Véda = tudás) közel hatezer éves hagyomány, az egészségmegőrzés talán legősibb ismereteit egyesíti. Az Ájurvéda az élet tudománya. Nem a betegségek ellen harcol, hanem az egészséget és a harmóniát erősíti az ember testében, lelkében. Az ájurvédikus felfogás szerint a betegségek oka az, hogy megbomlik az emberben lévő harmónia. A bennünket irányító, működtető, fenntartó, végül lebontó, mindenhol jelenlévő, de meg nem nyilvánuló Kreatív Intelligencia fogantatásunk óta “tudja”, hogy mi az egészség útja.

Az ájurvédikus megközelítés szerint három alapvető minőség létezik a testünkben, amelyeket Váta, Pitta, Kapha néven illetnek. A Váta minőség a levegő és az éter, a Pitta minőség a tűz és a víz, a Kapha minőség a víz és a föld elemeiből épül fel. A Váta az idegrendszert és a mozgást felügyeli a szervezetünkben, a Pitta az emésztéásért és a hőért felelős, a Kapha pedig a folyadékok és a fiziológia felépítésében játszik meghatározó szerepet. Nem csak a természetben, az évszakokban, a napszakokban, hanem az emberben is ezek a minőségek, összefoglaló nevükön a dósák ciklusai határozzák meg a folyton mozgásban lévő és áramló intelligencia és energia állapotait. Az ájurvédikus testtípusok a dósák kombinációiból épülnek fel. Születésünkkor egyfajta alapállapottal születünk, ez a prakriti, a született testtípus, amely egész életünk során állandó. A dósák mindegyik kombinációja jó, a lényeg az, hogy ezek a különféle kombinációk egyensúlyban legyenek. Az egyensúlytalanságok a változót mutató vikritiben találhatóak, amelyek a jelen pillanat milyenségét tárják fel a terapeutának.

Egészség

Az ájurvédikus felfogás szerint az ember alapállapota az egészség. Az egészség azonban sokkalta több, mint a betegség hiánya. Testi-lelki jó közérzetet, belső harmóniát, boldogságot, kreativitást jelent. Az i.e. előtt 1000-ben íródott Ájurvédikus könyv, a Susruta szanhíta így szól az egészség fogalmáról: “Őt, kinek teste egyensúlynak örvend, kinek emésztése, szövetei, kiválasztási rendszere, egészségesen működik, s kinek énje, elméje és érzékszervei állandóan a belső boldogság állapotában léteznek, őt nevezhetjük egészségesnek.”
Ám a helytelen gondolatok, a rossz táplálkozás, az intellektus tévedései és a környezet hatásai miatt letérünk az egészség útjáról, és kialakul bennünk a betegség. Először kisebb, majd nagyobb betegségek formájában jelentkezik az egyensúlyvesztés. Kezdetben a finom testben, később viszont már a fizikai testünkben is felborul az egyensúly.

A dósák szemszögéből megközelítve a következő módon alakulnak ki a betegségek:

Az első stádiumban felgyülemlenek a dósák. Ez azért történik, mert valamilyen állandó inger az egyik, vagy az is lehet, hogy több testtájon is felszaporítja az adott dósát. Az adott testtájékért felelős minőség aktivitása megnő.

A második szakaszban a még mindig jelen lévő, betegséget okozó ingerek kibillentik a dósát az egyensúlyából.

A harmadik szakaszban  a zavart dósa terjedni kezd. Ha az inger forrása továbbra is fennáll, a dósa keringeni kezd a szervezetben, így a helyi zavar szétterjed az egész testben.

A negyedik szakaszban a keringő dósa lerakódik a különböző testszövetekben, és az eddigi működési zavar szervi bajjá változik. Abban a szervben, ahol a dósa lerakódott, az akut megbetegedés jelei jelentkeznek.

Az ötödik fázisban a betegség kitör. Ha a dósa már hozzákapcsolódott a szövethez vagy szervhez, ehhez elegendő bármilyen csekély külső inger.

A hatodik szakaszban jelennek meg a betegség következményei. Ha nem sikerül meggyógyulnunk, akkor a betegség krónikussá válik.

Ájurvédikus állapotfelmérés

A harmónia visszaállítása az ájurvédikus tanácsadó legfőbb feladata.

Az ájurvédikus testtípusok különféle kombinációi más-más terápiát igényelnek. Az ételek, italok, fűszerek, olajok, tevékenységek és napi rutin egy bizonyos testtípus számára gyógyírt jelenthetnek a problémáira, de adott esetben, egy vele ellentétes testípusú embernek, viszont már egészen más terápiára van szüksége. Ha a szervezetünket visszavezetjük az egészség, a szanhíta útjára, gyógyító erőinket felszabadítjuk, és saját, “belső gyógyszertárunkból” szolgálhatjuk ki magunkat. Az egyensúly helyreállításához gyakran elegendő némi változtatás táplálkozásunkban vagy életmódunkban. Sokféle ájurvédikus terápia létezik, közös bennük, hogy újra visszaállítják a dósák megbomlott egyensúlyát. Minden terápia személyre szabott, ami biztosítja hatékonyságát.

Az Ájurvéda alapfelfogása, hogy a terápia során először az emésztést kell helyreállítani a beteg emberben. A jó egészség kulcsa a jó emésztés. A jó emésztés eredménye a jó fiziológia, az egészséges test, amely feltétele annak, hogy az elme és a lélek is egészséges legyen. Minden amit megeszünk, ízlelünk, hallunk, látunk, szaglunk, tapintunk táplálék számunkra, és így meg kell emésztenünk. Éppen ezért roppant fontos, hogy az Agni, az emésztés tüze megfelelően erős legyen bennünk ahhoz, hogy a bevitt táplálékot tökéletesen feldolgozzuk, és egészséges testet tudjunk felépíteni belőle. Ha az emésztés jó, a szervezet boldogsághormonokat, ódzsaszt termel, amely az általános jó közérzet feltétele. Az ájurvédikus megközelítés szerint, ha az emésztés nem jól működik, a bevitt táplálékból úgynevezett áma lesz, emésztetlen vagy rosszul emésztett méreganyagok keletkeznek. Áma keletkezhet rossz gondolatokból, félelemből is. A szervezet finom energiavezetékei, a sróták eldugulnak, az életenergia és a tápanyagok képtelenek lesznek normálisan áramolni a szervezetben. A szervezet megbetegszik, az elme tompává válik, a lélek pedig csak szenved a testben.

Transzcendentális Meditáció

A Maharishi Ájurvéda egyik legfontosabb része a Transzcendentális Meditáció, és ennek haladó technikája, a TM Sidhi technika, amely a Tudat egyensúlyát biztosítja. Én magam is közel két évtizede gyakorolom ezt a nagyszerű technikát, amely kiváló egészséget, belső boldogságot, határtalan kreativitást ad nekem, és a más embereken való segítéshez nélkülözhetetlen gyógyító szeretet fényének kapuját is megnyitotta a szívemben.

Transzcendentális Meditáció

A gyógyulás folyamatában a belső Önvalóval való kapcsolat helyreállítása és a Tudat stabilizálása nelkül tartós eredmény elérése valójában nem is lehetséges, hiszen a Tudat hibás működése újra és újra elrontja a fiziológiát, mivel folyamatosan a hibás tervrajz szerint teremti meg a testet. A TM az a mentális technika, amelynek segítségével test és tudat harmóniája és a teljes gyógyulás állapota megteremthető.

Az ájurvédikus szakértő képes megállapítani a pulzus elemzéséből, hogy ki milyen testtípusba tartozik, milyen adottságokkal, milyen erős és milyen gyenge tulajdonságokkal rendelkezik. A pulzus elemzése rávilágít az egyensúlytalanságok helyére, mértékére, milyenségére is. Nem csak a meglévő problémákról, hanem a testi szinten még meg sem jelent egyensúlytalanságokról is tájékoztatja a pulzuselemzőt.

Az ájurvédikus konzultációkat követő terápia első része olyan, akár egy befelé tartó kényelmes utazás, a páciens egyre jobban megismeri saját magát. A testtípus és az egyensúlytalanságok megállapítását követően az egészség és a harmónia visszaállítása szelíd módszerekkel kezdődik. Minden ember más, ezért minden páciens személyre szabott megoldásokat igényel. Az ájurvédikus életmód tanácsok, a helyes napirend, a az ideális táplálkozás, a megfelelő életvitel személyre szabott finom hangolásával, az ájurvédikus testípusok figyelembe vételével segítenek abban, hogy a megbomlott egyensúly és harmónia visszaálljon.
Nagyon fontos kiemelni, hogy az ájurvédikus terapeuta nem az orvostudomány ellen dolgozik, hanem egy mellette álló, az orvosi terápiát kiegészítő, az ember egészét segítő, holisztikus szemléletű segítő módszerként fáradozik azon, hogy minden ember egészséges, kiegyensúlyozott és boldog életet élhessen, és ne csak a tünetei múljanak el, hanem valóban meg is gyógyulhasson.

 

Ájurvédikus pulzuselemzés Szegeden és Budapesten!

Állapotfelmérés, pulzuselemzés, testtípus meghatározás, Ájurvédikus életmód tanácsadás, terápiák, masszázs

Bejelentkezés és időpont egyeztetés: